Am probleme majore cu emisiunea 10 pentru Romania a postului Realitatea TV, o televiziune tanara si dinamica, realizata de Mihai Tatulici, un realizator care face adesea emisiuni necesare, care lipsesc de pe piata, precum cea cu primarii care nu respecta legea. Socoteala se schimba insa cu 10 pentru Romania, la care demersul este gresit din start.
Daca acesta ar fi un simplu top al popularitatii in profesiuni populare (fotbalisti, actori, staruri tv), nu as avea nimic impotriva. Din acestea se fac peste tot. Problema este ca ambitia emisiunii este sa stabileasca pe urmatorii zece ani care sunt elitele Romaniei, nici mai mult, nici mai putin.
Unele dintre profesiunile incluse au criterii de evaluare internationale clare: savantii, de exemplu, ca sunt istorici sau matematicieni, sunt evaluati dupa cat publica si dupa calitatea a ceea ce au publicat.
Consacrarea maxima o reprezinta, fireste, publicarea intr-o limba de circulatie internationala si citarea in mediul international, care sunt cuantificate pe baze de date pe specialitati, care ofera imediat un top.
Dincolo de stricta specialitate, a devenit o practica in jurnalismul international sa folosesti numarul de citari Google in limba engleza (sau nationala, daca te intereseaza cea nationala) pentru a stabili notorietatea unei persoane. E gratis si se practica la New York Times, nu stiu de ce realizatorii nu au bagat de seama si consuma bugete uriase pe sondaje.
Emisiunea si competitia in discutie pleaca astfel din start cu o mare eroare: nu se substituie o judecata profesionala cu criterii clare si referenti experti printr-un top realizat de o televiziune. Realizatorii se scuza prin crearea unei metodologii "sociologice".
Se imparte piata intre institutele de sondaje, ca sa nu ramana nimeni pe afara sa ne critice, si ele isi asuma sa faca topuri