Cursul de schimb euro/leu la finele anului 2006 va depinde de comportamentul investitorilor straini, care ar putea decide inchiderea unor pozitii, urmate insa, in opinia analistilor, de intrari de capital strain in prima parte a anului 2007.
Economistul-sef al ING Romania, Florin Citu, vede moneda nationala supracumparata si supraapreciata, anticipand o intoarcere temporara a cursului la 3,5 lei euro la finele lunii decembrie. „Aprecierea din ultima perioada a venit pe fondul caderii dolarului, care a determinat investitorii sa se orienteze spre pietele emergente.
La noi a fost mai agresiv, iar finalul de an va consemna o depreciere temporara“, a explicat Citu. Pentru inceputul anului viitor, analistul ING se asteapta la noi intrari de investitii de portofoliu, modelul fiind intalnit in toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana in primele luni dupa acest moment.
Unii analisti considera nivelul actual nesustenabil...
Un nivel de 3,5 lei/euro la finele anului se regaseste si in prognoza directorului adjunct al Trezoreriei BCR, Lucian Anghel. El anticipeaza o depreciere mai accentuata in a doua parte a lunii decembrie. „Vor fi inchideri de pozitii deschise pe piata romaneasca.
Istoric, la finele anului, volumul de tranzactionare este redus, iar orice inchidere de pozitie va influenta rata de schimb“, a argumentat trezorierul BCR. Anghel este de acord ca inceputul de an va aduce noi fluxuri de capital strain si recomanda exportatorilor sa incheie contracte forward in ultimele zile din decembrie sau in primele sedinte din 2007.
HVB Bank estimeaza pentru sfarsitul de an un curs de schimb in intervalul 3,47-3,48 lei/euro. „Nu vom asista decat la inchideri partiale de pozitii, o reducere a riscului, ca un comportament intalnit la final de an.
Primele zile din anul 2007 vor readuce in prim-plan