(Foto: Saptamana Clujeana)
Perioada de rezervari pentru petrecerea Revelionului se apropie de final. Clujenii care nu ales destinatii exotice sau statiuni in Alpi mai au la dispozitie cateva zile pentru a opta pentru locatii ceva mai accesibile: cabane sau pensiuni in Muntii Apuseni, case la tara sau restaurante in Cluj-Napoca.
Afaceri speculative
Spre deosebire de anii trecuti, inchirierea unei cabane pe termen scurt nu se mai face prin intermediul agentiilor imobiliare, ci in mod direct, de la proprietari. Tendinta a fost vizibila inca din 2005, cand cererea pentru cabane a depasit oferta. Proprietarii de cabane au speculat situatia iar in acest sezon au majorat preturile.
Daca anul trecut, pretul mediu pe cabana se situa la 700-800 de euro, cu un maxim de 1.200 de euro, pe o perioada de 3-4 zile, anul acesta, preturile variaza intre 500-4.000 de euro pentru cabane cu 3-7 camere si o perioada de sedere de 3-7 zile. Cele mai multe oferte provin din Marisel, Tarnita si Belis, urmate de Maguri Racatau, Rasca, Valea Draganului, Muntele Rece si Somesul Rece.
Aceste locatii sunt preferate de persoanele care dispun de doar cateva zile libere in preajma Revelionului. Pentru cei care au mai mult timp la dispozitie exista oferte care pot acoperi intreaga perioada de sarbatori (Craciun plus Revelion), in locatii ceva mai indepartate, ca Parang sau Vatra Dornei.
Cabane cu dotari speciale
Anunturile de mica publicitate reprezinta una dintre metodele cele mai utilizate in vederea inchirierii cabanelor. Daca in 2005, in oferte erau enumerate dotari ca apa curenta, apa calda, incalzire pe lemne (specific unei cabane), frigider, vesela si aragaz, eventual grill, acum, cabanele sunt inzestrate cu termopane, centrala pe gaz, cablu TV, internet