Cetatenii romani nu vor avea nevoie, dupa integrare, de viza pentru a intra in Germania, insa, in baza masurilor tranzitorii mentionate in Tratatul de Aderare, vor exista limitari la accesul pe piata germana a muncii, anunta Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).
Dupa 1 ianuarie 2007, cartea de identitate va fi suficienta pentru a intra in Germania, obligativitatea vizei pentru cetatenii romani, indiferent de scopul si durata sederii, fiind eliminata.
Potrivit OMFM, autoritatile germane recomanda, totusi, prezentarea unui pasaport romanesc, in cazul in care se va solicita eliberarea unui permis de sedere.
Odata cu integrarea, nici aprobarea de sedere nu va mai fi necesara, decat daca aceasta va depasi trei luni. In acest caz, se va solicita o adeverinta cu privire la dreptul de sedere, care se acorda din oficiu tuturor cetatenilor Uniunii Europene cu drept de libera circulatie (intre altii studenti, pensionari) si membrilor de familie ai acestora care locuiesc cu ei de catre autoritatea pentru straini competenta la nivel local.
In ceea ce priveste accesul cetatenilor romani pe piata muncii, vor exista o serie de limitari, in baza masurilor tranzitorii prevazute in Tratatul de Aderare, motiv pentru care, pe perioada aplicarii masurilor tranzitorii, romanii vor avea nevoie in continuare de o aprobare pentru munca, pentru exercitarea unei activitati in Germania, aceasta trebuind sa fie solicitata inainte de inceperea activitatii.
Permisul de munca
Lucratorii care sunt deja admisi pe piata fortei de munca cel putin un an si se afla in posesia unui permis de munca UE sau exercita activitate fara necesitatea unui permis de munca, au dreptul la un permis de munca UE, care se acorda fara constrangeri si nelimitat. Acest lucru este valabil si pentru sotul/sotia, precum si pentru membrii familiei care nu au implinit 21 de ani, care rezida