Aproape de maturizare, segmentul imobiliar atrage tot mai multi investitori care activeaza pe alte segmente. Companii din asigurari, IT sau banci au inceput deja sa investeasca pe piata imobiliara autohtona. Datorita faptului ca sunt parte a marilor grupuri financiare, companiilor din alte domenii le este facilitata finantarea pentru "proiecte de dezvoltare care sunt analizate in detaliu de experti cu experienta pe piete mai avansate", apreciaza Adriana Neagu, consultant in cadrul departamentului birouri DTZ Echinox. Desi cu activitati ancorate in alte domenii, companiile dezvolta divizii specializate in real-estate si ofera personal a carui atentie va fi focalizata pe acest sector.
In ciuda trendului evident indreptat inspre investitiile in imobiliar, exista companii care renunta la divizia de real-estate. Unul dintre anunturile importante ale saptamanii trecute s-a consumat vineri, cand Petrom a anuntat ca a vandut cladiri de birouri, hoteluri si terenuri firmei Practic, ce desfasoara activitati pe segmentul inchirierii si subinchirierii proprietatilor imobiliare. Conform companiei petroliere, tranzactia va insemna un pachet de 16 proprietati imobiliare, dintre care cinci cladiri de birouri cu o suprafata totala de 15.900 mp, doua terenuri de 8.000 mp cu destinatie comerciala, situate in Capitala, un teren de langa Brasov de 2,8 hectare destinat dezvoltarilor turistice si comerciale, precum si opt hoteluri de 2 si 4 stele. Acesta este primul pas facut de cea mai mare companie de profil din tara de a se concentra pe activitatile de baza, gaze si petrol.
Randamentele inca mari din domeniu functioneaza ca un magnet pentru tot mai multe companii din alte sectoare. Un exemplu in acest sens este reprezentat de holdingul Tiriac, care si-a dezvoltat propria divizie de imobliare, Tiriac Imobiliare, si care nu cu mult timp in urma a lansat pe piata proiectul Resi