Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va anunta zilele acestea programul de majorare a tarifelor la gazele naturale destinate consumului populatiei, cresterea anticipata fiind in medie intre 8 si 14%. Companiile din domeniu de distributie atrag atentia ca, in cazul nerespectarii programului, pierderile lor vor creste, amenintand programul de investitii. Despre castiguri insa, nicio vorba.
Atunci cand se pune problema sa le fie afectate veniturile, societatile din domeniul productiei, distributiei si furnizarii de gaze naturale deschid Cutia Pandorei. Cand obtin insa castiguri din majorari nu spun nimic.
La ultima majorare a tarifelor, care a intrat in vigoare de la 11 noiembrie, cele doua companii de distributie, Distrigaz Sud si E.ON Gaz (fost Distrigaz Nord), au pastrat un obicei mai vechi si nu au facut efortul de a citi contoarele, pentru a stabili consumul pana la data intrarii in aplicare a noilor preturi.
Un calcul elementar demonstreaza ca, intr-un interval de numai 11 zile din luna noiembrie, cele doua societati ar fi incasat suplimentar de la populatie aproape sase milioane de lei (circa 60 miliarde lei vechi), numai din diferenta de gaze livrate, calculata la noile preturi. O sa ne explicam.
Inainte de a demonstra de unde poate aparea aceasta diferenta, trebuie sa facem precizarea ca am solicitat celor doua societati de distributie un punct de vedere vizavi de modul in care au calculat factura pe luna noiembrie. Daca E.ON Gaz a binevoit sa raspunda solicitarii noastre, in schimb, Distrigaz Sud, aflat in proprietatea Gaz de France, nu a catadicsit sa ofere vreo lamurire. Tocmai de aceea vom incepe cu ei.
Cine da, cine primeste
Distrigaz Sud are in portofoliu 1.062.000 de clienti, carora le-a livrat pe parcursul anului trecut circa 4,3 miliarde metri cubi de