La sfarsitul acestei luni Consiliul de Administratie se va intalni pentru a analiza politica sa monetara. Evolutia descendenta a inflatiei, care a coborat in medie anuala in octombrie la 4,8%, si perspectivele mentinerii ei sub 5% in 2006 nu necesita o schimbare a dobanzii de referinta si a celei de politica monetara. In aceste conditii pare improbabila o majorare a dobanzii de sterilizare, care se situeaza din iunie la 8,75%/an.
Semnale in acest sens au fost oferite la ultimele doua licitatii organizate de BNR pentru sterilizarea excesului de lichiditate din piata monetara, prin care sunt atrase depozite cu scadenta lunara. Dupa ce acum o saptamana a atras doar 79% din ofertele bancilor, adica 2,2 miliarde lei, ieri banca centrala a atras doar 60% din oferte, adica 3,157 miliarde lei. La licitatie au participat 25 de banci, dobanda cu care au fost remunerate depozitele atrase fiind de 8,75%/an.
Volumul sterilizarilor a inceput sa scada in vara, dupa ce BNR a majorat rezervele minime obligatorii la lei, el accelerandu-se in noiembrie, cand bancile comerciale au plasat 7,6 miliarde lei, mai putin cu circa 23% comparativ cu octombrie.
Aceste sume au fost atrase in cadrul licitatiilor de depozite cu scadenta la o luna, BNR refuzand sa plaseze certificate de depozit cu scadenta la trei luni, considerand ca bancile au solicitat dobanzi prea ridicate.
Decizia de ieri a BNR a avut darul de a tempera procesul de apreciere a leului, lasand in piata o cantitate mai mare de moneda nationala, provocand in acelasi timp o scadere a dobanzilor overnight de la 8 - 8,50%, la deschidere la 5,50 - 7%, in partea a doua a sedintei.
De altfel, aprecierea leului din acest an este si efectul dobanzilor ridicate din Romania, iar o majorare a acestora, reclamata de mai multe banci straine, ar avea darul de a stimula intrarea fondurilor speculative, provocand o c