De la 1 ianuarie, aprecierea fata de dolar depaseste 20%
Dupa ce 2005 a fost primul an cu o apreciere de ansamblu a leului romanesc, anul acesta aduce o noua premiera. Leul a fost cea mai performanta moneda la nivel mondial, potrivit unei analize Bloomberg preluata de presa mondiala de specialitate. Potrivit datelor Bancii Nationale, leul romanesc a castigat, in termeni nominali, 21 de bani fata de euro in perioada ianuarie-noiembrie 2006. Procentual leul s-a apreciat cu aproximativ 20% fata de dolar. Leul a consemnat o apreciere importanta si fata de lira sterlina, moneda considerata ca una dintre cele mai stabile din lume. Efectele imediate ale dinamicii puternic pozitive a monedei nationale se regasesc in cresterea increderii acordate Romaniei de catre investitorii straini.
Din seria premierelor, anul 2006 a venit cu o alta noutate: opt institutii straine au emis, pe parcursul acestui an, obligatiuni in lei. Principala motivatie vizeaza castigurile rezultate din aprecierea monedei nationale. In aceeasi ordine de idei, Guvernul estimeaza o valoare totala a investitiilor straine directe de 8 miliarde euro, fata de numai 5,2 miliarde in 2005. Institutii de credit importante au intrat pe piata autohtona in timp ce alte cateva isi anunta intentia de a face achizitii in Romania. Numai vanzarea BCR catre cea de-a doua banca austriaca, Erste Bank, a adus statului 2,2 miliarde euro. Deficitul de cont curent este acoperit in proportie de 90% de investitiile straine directe, reiese din datele bancii centrale.
Pe trend ascendent
Ne asteptam in continuare la o apreciere a leului, a declarat, pentru Bloomberg, Oliver Kastner, managerul unui fond care directioneaza 5% din cele sapte miliarde de dolari investiti catre piata romaneasca. "Sunt o multime de investitori care deocamdata nu pot investi in Romania, dar o vor putea face dupa