Cursul se negociaza in principal in functie de volumul operatiunilor, unii clienti putand beneficia chiar de cotatiile interbancare.
Nivelul tranzactiei influenteaza major cursul la care un client face schimburi din lei in euro. Spread-urile practicate de banci incep de la 50 de lei vechi, in cazul clientilor care beneficiaza de tratament preferential, si pot urca pana la aproape 1.000 de lei vechi, pentru operatiunile efectuate la casele de schimb.
Din luna noiembrie, moneda nationala a inceput sa se aprecieze rapid fata de euro. Cursul anuntat de BNR pentru raportul EUR/RON a scazut de la aproximativ 3,50 pana in apropierea pragului de 3,40. Atunci cand apar astfel de fluctuatii importante, orice investitor ale carui afaceri sunt legate de piata valutara devine extrem de interesat sa obtina un curs cat mai bun posibil.
La casele de schimb, diferenta dintre cursul de vanzare EUR/RON si cel de cumparare este cuprinsa intre 800 si 950 lei vechi la principalele banci comerciale. Acest indicator este denumit spread si ofera un indiciu despre cat de bun este cursul de care beneficiaza un client. Cu cat spread-ul este mai mic, cu atat clientul se bucura de o cotatie mai avantajoasa.
Pentru celelalte valute fata de care leul este cotat, diferenta dintre cursul de vanzare si cel de cumparare se majoreaza. Acest lucru intervine din cauza faptului ca orice conversie a leului intr-o alta moneda se face prin referinta la cursul fata de euro.
Topul cotatiilor
In clasamentul cotatiilor la care se fac tranzactii, cursul de la casa de schimb este cel mai putin avantajos. Pe o treapta ierarhica superioara se situeaza cursul pentru transferuri intre conturi, care se aplica in cazul operatiunilor de valori mici.
Aceste schimburi nu presupun vanzarea sau cumpararea de valuta sub forma de numerar, ci doar inregistrare