Contributiile la fondurile de pensii facultative, in limita anuala a 200 de euro, pot fi deduse din venitul impozabil, insa nu si primele de asigurare voluntara de sanatate, se precizeaza in proiectul final al normelor de aplicare a Codului Fiscal, care ar trebui discutat in aceasta saptamana in Guvern.
Motivul pentru care Ministerul Finantelor accepta deducerea unor contributii, insa o respinge pe cea a altora nu este complicat: contributiile pentru pensii au inca legatura cu statul, fiind obligatorii, impuse de legislativ, pe cand celelalte sunt optionale si integral private. Si, dupa cum se stie, in Romania ce este privat nu trebuie in niciun caz exceptat de la impozitare.
Asadar, cota de impozitare a venitului de 16% va fi aplicata diferentei dintre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si deducerea personala acordata pentru luna respectiva, cotizatia sindicala platita in luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii fa-cultative (in limita a 200 de euro).
Asta cu atat mai mult cu cat consoli-darea unor sisteme private de sanatate si de pensii este absolut necesara, fiind singurele solutii pentru a salva individul de la falimentul in care il arunca sistemele publice alternative la batranete.
In plus, este cu atat mai bizar faptul ca Guvernul prefera sa accepte deducerea cotizatiilor sindicale si sa o respinga pe cea a primelor la asigurarile de sanatate. Insa luand in calcul legaturile „istorice“ dintre sindicate si politic in Romania, nimic nu mai mira.
In fond, ce-i intereseaza pe guvernanti contributiile la asigurarile medicale, atat timp cat pentru ei e mai util sa aiba sindicate sanatoase, si nu indivizi sanatosi?
Cotizatia sindicala, taxa privata
De altfel, cotizatia sindicala este, la propriu, o