Gradul de neocupare a spatiilor de birouri ar putea sa inregistreze o crestere in urmatorii ani, daca pe langa dezvoltarea proiectelor in proces de derulare, mediul de afaceri romanesc nu va atrage un numar de companii straine ca principali chiriasi ai acestora, apreciaza reprezentantii Eurisko.
"Daca dezvoltarea proiectelor importante, aflate in derulare, nu va fi dublata de o imbunatatire generala a mediului de afaceri din Romania, care sa atraga mai multe companii straine sau sa stimuleze crearea altora locale, este posibil ca, in urmatorii ani, sa asistam la o crestere a gradului de neocupare a spatiilor de birouri", se arata in ultimul raport al companiei imobiliare. Randamentul investitiilor din Capitala este pentru anul in curs de aproximativ 7,7-8%, inferior celui din Varsovia, Praga sau Budapesta, in 2003, de 9-10%, 8 - 8,5%, respectiv 8 - 8,5%.
Stocul de 1 mil. mp din Capitala se afla la jumatate fata de cel din 2003 din Varsovia, insa Bucurestiul are de doua ori mai putine firme si o suprafata cu 50% mai redusa. Tot in 2003, Budapesta avea aproximativ 1,3 mil. mp spatii de birouri, iar Praga cu 100.000 mp mai mult, dar piata ungureasca era suprasolicitata. La nivel national, un evident potential de dezvoltare il au spatiile comerciale, iar pe piata spatiilor industriale se remarca existenta unor oportunitati importante in provincie, subliniaza analistii Eurisko. Eurisko mizeaza pe mentinerea interesului investitorilor pentru piata imobiliara romaneasca, desi efectele procesului de integrare a Romaniei au atins punctul culminant inainte de data aderarii.
Gradul de neocupare a spatiilor de birouri ar putea sa inregistreze o crestere in urmatorii ani, daca pe langa dezvoltarea proiectelor in proces de derulare, mediul de afaceri romanesc nu va atrage un numar de companii straine ca principali chiriasi ai acestora, apreciaza reprezentantii Eu