BUCATARIA DE ALTADATA Rusul Feodor Saleapin (n.1873, la Cazan-Rusia - m. 12 aprilie 1938, la Paris)... Unul dintre cei mai importanti cantareti de opera din lume, din toate timpurile. Renumite scene de teatru de pe glob se considerau onorate de prezenta sa.
In Italia, la Scala din Milano, a interpretat rolul Mefistofel al lui Arrigo Boito, si pe cel al lui Boris Godunov din opera cu acelasi nume. Melomanii l-au mai putut asculta la Londra, la Paris, la Berlin, la New York etc., dar si la Bucuresti, in anul 1928, cand Saleapin a sustinut un recital memorabil in Sala Eforie.
Preferinte culinare Care erau preferintele culinare ale acestui magnific cantaret de opera? Contemporanii sai au apreciat ca era un adevarat gourmet cu tendinte de lacomie. "Gourmande" l-ar numi francezii.
Ultimii ani din viata i-a trait departe de Rusia, la Paris. Cu toate ca aici era toata familia si o ducea destul de bine, totusi s-a simtit nefericit. De multe ori, stand la masa cu prietenii, a marturisit ca s-a saturat de toate delicatesele frantuzesti. "Ce mult imi doresc un paharel de vodca si o scrumbie marinata cu ceapa", spunea cu nostalgie Saleapin.
Nostalgii Feodor Saleapin alaturi de unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, scriitorul Maxim Gorkii, in anul 1913 Cand traia in Rusia ii placea foarte mult sa manance la birt. Aici "ingurgita" cu placere placintele cu peste si ciorba de cega cu colac. Nu agrea deloc localurile pompoase. Acasa, dupa o baie fierbinte, se delecta cu caviar. Manca aproape un kilogram de icre negre si bea un samovar de ceai la o singura masa. La banii sai si la greutatea sa era o bagatela. Era apreciat pentru felul in care, la asemenea ospete, prepara ceaiul la samovar.
Vara pleca la tara cu toata familia. Veneau aici si prietenii si organizau petreceri campenesti. Vanatoarea si pescuitul nu lipseau din punctele de atractie. Dar pes