Piata valutara a receptat fara miscari importante semnalul transmis acum doua zile de BNR, care a limitat sterilizarea excesului de lei din piata monetara. In consecinta euro a stat pe loc iar dolarul a facut pasul inapoi, impins in jos de evolutia paritatii euro/dolar.
Ceva mai agitat a fost segmentul monetar, unde dobanzile overnight au scazut la 5 - 6%, fata de 7,5 - 8,5%, saptamana trecuta, ca o consecinta a masurii luate de BNR luni, cand a atras doar 60% din totalul ofertelor depuse de bancile comerciale pentru depozitele cu scadenta la o luna. In cazul in care banca centrala va decide maine sa nu plaseze certificate de depozit cu scadenta la trei luni, la fel ca luna trecuta, este de asteptat ca dobanzile overnight sa coboare spre 1 - 2%, avand in vedere ca se apropie si perioada de inchidere a rezervelor minime obligatorii.
Cursul mediu al euro a scazut de la 3,4321 la 3,4304 lei, pe o piata unde tranzactiile efective s-au realizat in culoarul 3,4280 - 3,4330 lei, iar inchiderea a fost realizata la 3,4260 - 3,43 lei. “Este posibil ca raportul euro/leu sa ofere surprize in zilele ramase pana la sfarsitul anului, declara un dealer. In mod normal saptamana viitoare leul ar trebui sa se aprecieze, in urma vanzarilor mai mari facute de exportatori, pentru salarii si platile la buget. Dar in ultimii ani, ultimele sedinte din an, pe fondul volumelor reduse au produs surprize, reflectate in deprecierea leului”. Cursul dolarului a scazut de la 2,6006 la 2,5892 lei, evolutie determinata de cresterea euro pe pietele internationale.
Paritatea a fluctuat intre 1,3225 si 1,3270 dolari, fata de 1,3128 - 1,3224 dolari luni.
Piata valutara a receptat fara miscari importante semnalul transmis acum doua zile de BNR, care a limitat sterilizarea excesului de lei din piata monetara. In consecinta euro a stat pe loc iar dolarul a facut pasul inapoi, impins i