BARUL CASEI Cu ani in urma, iernile nu erau ca acum, cu multe grade peste zero si cu adieri usoare de vant. Vremurile erau grele, cu strazi troienite si-un crivat aspru care-ti ingheta fata, daca nu te adaposteai. Straturi groase de zapada sclipitoare, un cer inalt care cernea incontinuu fulgi uriasi, miros de fum de cetina, mireasma imbietoare de vin fiert - toate acestea dadeau farmec iernilor de odinioara. Vinul fiert i-a ajutat dintotdeauna pe oameni sa transforme frigul cel mai crancen in caldura sufleteasca.
Pe atunci, oamenii incalzeau pe plita un vin rosu produs din viile lor si-l beau cand intrau infrigurati in casa. Astazi, isi pregatesc vin fiert nu atat pentru a se incalzi, cat pentru a simti savoarea unor momente de bucurie alaturi de cei dragi. De obicei, se incalzeste vin rosu, dar experientele cu vin alb nu sunt de ocolit. Vinul fiert nu trebuie sa atinga o temperatura mai mare de 80ÃC. Deci nu se fierbe efectiv, ci doar se incalzeste bine. In momentul prepararii, in vinul fiert se adauga diferite condimente, precum anason, ghimber, scortisoara, vanilie si chiar piper.
Vin fiert aromatIngrediente: o sticla de vin rosu, 500 ml apa, 50 g zahar, o steluta de anason, un betisor de scortisoara, un varf de cutit de pudra de ghimber, un varf de cutit de nucsoara, coaja si sucul unei lamai si a unei portocale, o lamaie si o portocala pentru servire. Preparare: Intr-o caserola mare turnati vinul rosu, apa, coaja si sucul lamaii, coaja si sucul portocalei, betisorul de scortisoara, steluta de anason, ghimberul si nucsoara. Incalziti foarte bine ingredientele. Acoperiti caserola cu un capac si lasati totul la foc mic, timp de o jumatate de ora. In tot acest timp, taiati lamaia si portocala in 16 felii subtiri. Dupa o jumatate de ora, stingeti focul si adaugati zaharul, dupa care amestecati foarte bine. Acest vin fiert poate fi conservat in sticle,