28 miliarde lei, profitul unei retele. SC Conpet SA Ploiesti, printre marii pagubiti. Falsificarea licentelor de transport, la moda
Sase judete sunt monitorizate intens inca din anul 2002 de catre ofiterii de la Investigarea Fraudelor pentru depistarea si anihilarea gruparilor infractionale implicate in sustrageri de produse petroliere din conductele magistrale.
Este vorba despre judetele Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Vrancea, Prahova si Ialomita. Anchetatorii spun ca afacerile cu motorina derulate pe parcursul a 4 ani pot fi estimate la cateva milioane de euro, avand in vedere ca o singura retea a obtinut un profit de peste 28 miliarde lei vechi.
Teritoriul judetului Giurgiu, ne-au precizat politistii din cadrul IGPR, este traversat de conducte de transport produs petrolier pe o distanta de 27 km, apartinand SC "Conpet" SA Ploiesti, si fac legatura cu depozitele de la Cartojani. "Acest lucru a determinat, de-a lungul timpului, crearea unor adevarate filiere de infractori care au sustras motorina si au dezvoltat afaceri infloritoare", spun politistii.
Modurile de operare cele mai uzitate de aceste grupari au fost folosirea de instalatii artizanale sudate direct pe conductele magistrale de transport titei, falsificarea licentelor detinute pentru transportul produselor petroliere pe drumurile nationale si infiintarea unor antrepozite fiscale unde se proceseaza produsele petroliere sustrase. O alta modalitate de inselaciune este si folosirea unor cisterne radiate din circulatie, cu "documente" obtinute prin intocmirea unor chitante de mana intre proprietari (societati comerciale care si-au incheiat activitatea) si diverse persoane fizice. Deseori, identificarea locului de sustragere de catre anchetatori este ingreunata si de faptul ca infractorii introduc in compozitia titeiului diverse uleiuri si substante chimice pentru schimbarea par