Noul proiect de lege a Deltei Dunarii se afla in faza de avizare externa, fiind deja aprobat de Departamentul Juridic al Ministerului Mediului.
Dupa acest proces, in cazul in care celelalte ministere vor aviza proiectul, legea va fi prezentata in sedinta de Guvern pentru aprobare, apoi va fi trimisa Parlamentului. Proiectul contine insa probleme majore. In primul rand e vorba despre politizarea excesiva a conducerii Rezervatiei. Guvernatorul (numit pe criterii politice) urmeaza sa detina puterea totala de decizie. El nu mai este numit de Guvern, ca pana acum, ci prin decizie a primului-ministru (art. 4, pct. 4). Atributiile guvernatorului (conform art. 4, pct. 3) sunt stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare, care, la randul sau, este aprobat de ministrul Mediului (numit tot pe criterii politice). Organismele care pana acum aveau putere de decizie (Consiliul Stiintific, Colegiul executiv) au devenit organisme consultative. In consecinta, nu mai exista nici un organism care sa cenzureze deciziile politice ale guvernatorului. Ce urmari va avea acest proiect care ii va da puteri maxime guvernatorului-gunoier, Paul Cononov!?
FARA ACTIVITATE. Confortm art. 10, pct. (2), lit. E, sunt exceptate de la administrarea de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii resursele naturale aflate in administrarea altor autoritati ale administratiei publice centrale. Asadar, ARBDD nu va mai administra: resursele piscicole (aflate in administrarea Ministerului Agriculturii prin Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura), resursele forestiere, aflate in administrarea Ministerului Agriculturii prin Romsilva, resursele cinegetice, din administrarea Ministerului Agriculturii, resursele de apa, aflate in administrarea Mediului prin Apele Romane.
MARIRE DE PERSONAL. ARBDD nu va administra amenajarile agricole si piscicole pentru care s-a bat