Foto: sfatulmedicului.roDocumente:
Cristian Vladescu, presedinte CNAS
(13.12.2006) MP3
De anul viitor, contribuabilii care calatoresc in strainatate vor avea cu ei Cardul European de Asigurat. Acesta costa putin peste 2 lei, iar purtatorul va putea beneficia, in caz de urgenta, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor din Uniunea Europeana.
Cardul european va fi valabil numai sase luni de la data eliberarii si va putea fi folosit doar in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.
Tratamentul in caz de nevoie se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respective, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers.
Cum poate fi obtinut cardul
Contribuabilul merge la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si completeaza un formular prin care solicita respectivul document.
Se achita si taxa de 2,166 RON, suma care consta in costurile de fabricatie si expediere a cardului
In sapte zile lucratoare, cardul ar trebui sa ajunga la adresa la care solicitantul lui cere sa ii fie expediat. Semneaza pentru confirmarea primirii.
Daca nu a fost acasa, pentru a primi documentul, cetateanul trebuie sa mearga la CJAS, de unde si-l poate recupera.
”Documentul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta. Acest lucru era posibil pana acum numai prin incheierea unei asigurari private, ale carei criterii si tarife erau stabilite de compania private”, a declarat Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CN