Se apropie Craciunul si, asa cum cere traditia, romanii incep pregatirile. Primul pas, taierea porcului, de Ignat. Acesta este un obicei pur romanesc, dar pentru ca este extrem de vechi, a capatat conotatii deosebite. Cel putin pentru locuitorii satelor, Ignatul este o zi extrem de importanta, in fiecare zona a tarii existind un intreg ritual respectat cu sfintenie. Pentru oraseni, Ignatul nu inseamna mare lucru, unii considerind sacrificarea o barbarie altii, din contra, un prilej numai bun de petrecut, cu fripturi si tuica fiarta. Indiferent de semnificatia pe care fiecare dintre noi o da acestei zile insa, de anul viitor altele vor fi regulile, Uniunea Europeana ne obliga sa respectam anumite norme privind protectia animalelor in timpul sacrificarii si uciderii. Astfel, incepind de anul viitor, pentru a evita producerea suferintei sau durerii, inaintea sacrificarii porcul va trebui asomat - prin asomare se intelege orice procedeu care, atunci cind este aplicat unui animal, cauzeaza pierderea imediata a cunostintei pina in momentul mortii animalului. Pe acest subiect, UE s-a aratat extrem de severa si, indiferent de comentariile romanilor, a interzis sacrificarea traditionala a porcului atit in unitatile autorizate, cit si in gospodariile populatiei, singura derogare primita fiind Craciunul 2006.
Doar jumatate din porcii sacrificati in gospodarii sint supusi examenului sanitar-veterinar
De precizat ca in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, in judetul Braila sint sacrificati peste 60.000 de porci. Aproape 41.000 sint taiati in abatoare autorizate, restul in gospodariile populatiei.
Daca in abatoare efectuarea analizelor sanitar-veterinare este obligatorie, pentru populatie efectuarea examenului trichineloscopic este facultativa. Asa se explica faptul ca anul trecut de exemplu doar jumatate din porcii