Daca in timpul diminetii cotatia euro fata de dolar s-a tranzactionat intr-un interval destul de strans, la momentul publicarii deciziei FED aceasta a crescut extrem de rapid inregistrand maximul zilei la 1,3282. Si asta nu pentru ca FED-ul a lasat dobanda dolarului neschimbata la 5,25% si nici datorita celor cuprinse in declaratia oficiala, ci a caracterului speculativ prezent acum in piete.
Investitorii se asteptau ca dobanda sa ramana neschimbata. Datele macroeconomice nu au sugerat iminenta vreunei modificari a politicii monetare. Insa ceea ce se va putea intampla in cateva luni de acum incolo, adica daca FED-ul va pastra dobanda pe acelasi palier pentru o perioada mai lunga de timp sau daca o va reduce, este de maxima importanta pentru participantii in pietele financiare.
Din declaratiile recente ale oficialilor FED a rezultat limpede ca acestia sunt mai ingrijorati in ceea ce priveste inflatia decat cresterea economica.
Desi indicatorii principali ai inflatiei (Indicele Preturilor de Consum, Indicele Preturilor de Productie si altii) au inregistrat un trend descendent clar, totusi componentele “core” ale acestora (din care s-au extras variatiile preturilor la energie si alimente) au crescut luna de luna.
Cum acestea sunt instrumentele favorite ale FED-ului de masura a inflatiei, nu este de mirare de ce oficialii au nuantat riscul inflatiei in perioada recenta.
In schimb, o moderare a cresterii economice va contribui la reducerea inflatiei pe termen lung. Dar pana ca aceasta sa se materializeze, riscul ramane in continuare cel al inflatiei.
Mai mult: daca pretul la energie incepe sa creasca serios din nou, cu siguranta ca va afecta nivelul preturilor si, in acest caz, ne putem lua “la revedere” de la variatii negative viitoare ale indicatorilor amintiti.
Aceasta este “radiografia”