Recent, două dintre statele membre ale Uniunii Europene au decis să ridice bariera pentru muncitorii români. Salariul minim în ambele ţări este cu mult mai mare decât la noi. Franţa a făcut publică lista cu cele 62 de meserii pentru care se caută lucrători din ţara noastră. Aceasta înseamnă, practic, o deschidere parţială a pieţei muncii. În schimb, Cehia a anunţat că nu va introduce o perioadă de tranziţie sau vreo restricţie pentru cetăţenii celor două state ca
Recent, două dintre statele membre ale Uniunii Europene au decis să ridice bariera pentru muncitorii români. Salariul minim în ambele ţări este cu mult mai mare decât la noi.
Franţa a făcut publică lista cu cele 62 de meserii pentru care se caută lucrători din ţara noastră. Aceasta înseamnă, practic, o deschidere parţială a pieţei muncii. În schimb, Cehia a anunţat că nu va introduce o perioadă de tranziţie sau vreo restricţie pentru cetăţenii celor două state care vor adera la Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2006. Guvernul de la Praga a declarat că această hotărâre are la bază „libera circulaţie a muncitorilor, care este una dintre cele patru libertăţi fundamentale europene“. Acest lucru presupune că nu vor mai exista nici un fel de formalităţi pentru a munci în Cehia. Este la fel cum ai locui în Vaslui, dar ţi-ai găsit un post mai bine plătit în Bucureşti. Nu ai nevoie de permis de muncă sau să depui vreun act pentru a putea să te stabileşti şi să lucrezi în ţara din fostul bloc comunist. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul Franţei. Ambasada acestei ţări la Bucureşti a anunţat că, deocamdată, nu s-au stabilit documentele necesare pentru românii care vor să lucreze în Franţa, dar că, în curând, va fi reglementat acest lucru.
Într-adevăr, de la începutul anului viitor, vom putea trece frontiera ce ne separa până acu