Intre 6-10 decembrie, patru sali de cinema din Bucuresti au gazduit Festivalul (ex-Sarbatoarea) Filmului Francez. Dupa patru editii in continua dezvoltare, in care dificila sarcina a selectiei i-a fost incredintata unui critic roman de film, evenimentul a regresat evident, redevenind un festival „de ambasada“. Cifrele sint relevante: de doua ori mai putine zile de proiectii si de cel putin patru ori mai putine productii prezentate.
Anul acesta, cele 15 filme (inclusiv un scurtmetraj) au fost impartite in trei sectiuni: „Avanpremiere“ (filme ce vor intra si in circuitul cinematografic), „Marele ecran“ (cinci productii diverse, dintre care doua – A fi si a avea de Nicolas Philibert si Tosca lui Benoit Jacquot – mai trecusera prin festival in anii precedenti) si „Formidabil!“. Aceasta din urma sectiune, in cadrul careia patru critici romani cunoscuti au prezentat publicului cite un film francez recent, a fost singurul element inedit al acestei editii si a reusit sa umple pina la refuz sala „Elvira Popescu“ a Institutului Francez. in rest, numeroase probleme organizatorice (cópii ajunse cu intirziere din cauza... cetii si/sau prezentate in versiune originala, desi carnetul-program promitea subtitrari) si o mare dezamagire, reprezentata chiar de cel mai asteptat film – Va gasesc fermecator de Isabelle Mergault, avind-o ca protagonista pe actrita romanca Medeea Marinescu. in aceste conditii, Festivalul Filmului Francez pare sa se afle in cadere libera.
Intre 6-10 decembrie, patru sali de cinema din Bucuresti au gazduit Festivalul (ex-Sarbatoarea) Filmului Francez. Dupa patru editii in continua dezvoltare, in care dificila sarcina a selectiei i-a fost incredintata unui critic roman de film, evenimentul a regresat evident, redevenind un festival „de ambasada“. Cifrele sint relevante: de doua ori mai putine zile de proiectii si de cel putin patru ori