Varianta unei combinaţii PNL-PC-UDMR devine din ce în ce mai plauzibilă informaţia potrivit căreia democraţii vor anunţa foarte curând, cel mai probabil în luna februarie, ieşirea de la guvernare.
În aceste condiţii, oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu analizează trei variante de acţiune. Prima dintre ele are în vedere formarea unui guvern minoritar, prin readucerea PC în Executiv, alături de PNL şi UDMR. Acest cabinet, condus tot de Tăriceanu, ar urma să fie sprijinit în plan legislativ de social-democraţii lui Mircea Geoană. Liberalii mizează pe faptul că pesediştii nu au niciun interes să accepte declanşarea alegerilor anticipate, având în vedere scorul electoral slab pe care îl înregistrează în prezent în sondajele de opinie. Liderii PNL au discutat serios despre această posibilitate şi au convenit, în principiu, că un executiv minoritar ar fi cea mai bună soluţie în cazul în care PD se va retrage de la guvernare.
Un al doilea scenariu luat în calcul de liberali este acceptarea alegerilor anticipate, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, nu pot fi organizate decât în primăvara anului viitor. Ultima variantă pe lista preferinţelor PNL este retragerea partidului din guvern şi pasarea responsabilităţii la PD, care ar fi obligat să-şi asigure sprijinul aceloraşi social-democraţi pentru a putea conduce ţara.
Voiculescu proroceşte un guvern minoritar al PNL, în câteva săptămâni
Preşedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, marţi seara, la o emisiune televizată, că PNL ar trebui să formeze, în următoarele săptămâni, un guvern minoritar, fără PD sau UDMR. "Cred că este nevoie să lăsăm un partid, eu propun PNL-ul, n-am nimic împotrivă dacă doreşte să fie PD-ul, să guverneze, să răspundă pentru soarta României, pentru că în felul acesta vor trece patru ani de zile, şi, la sfârşitul a patru ani de zile, toată lumea se va l