Recorduri naţionale: o comunitate românească şi una poloneză au atras fiecare peste un milion de euro de la UE până la Conţeşti. Odată intrat în comuna dâmboviţeană, de peste 6.000 de locuitori, nu poţi să nu remarci numărul mare de plăcuţe pe care sunt înscrise însemnele Uniunii Europene. Dezlegarea o aflăm repede de la primarul vechi de 14 ani al Conţeştiului, Nicolae Constantin. De ani buni aplică cu succes la mai toate programele guvernamentale şi europene şi a adus, în cele cinci sate ale comunei, mai bine de un milion de euro. Alături de angajaţii din primărie a învăţat însă, de la proiect la proiect, cum stă treaba cu noul soi de birocraţie. Învăţător înainte de revoluţie, primarul vede în educaţie prioritatea absolută a fiecărui mandat al său, pentru că, spune el, "lucrurile, bune sau rele, de la şcoală încep". şi acest lucru se vede.
şcoli dotate cu calculatoare şi centrale termice moderne
În fiecare dintre instituţiile de învăţământ reabilitate din Conţeşti şi Bălteni au fost băgaţi peste 100.000 de euro. Niciun elev nu stă în frig, pentru că există centrale termice. Copiii au calculatoare, sală sau măcar teren de sport.
Până şi rromii din localitate, o comunitate deloc neglijabilă, par să fi înţeles mesajul primarului. Elveţianu are 16 ani şi este elev în clasa a V-a. Zi de zi, după orele de curs, îl aşteaptă acasă soţia şi fiica lui, o fetiţă de 9 luni. Nu lipseşte însă nicio zi de la şcoală şi are de gând să facă acest lucru pentru încă 3 ani.
Mai greu fac faţă noilor realităţi adulţii, fie ei români sau de etnie rromă. Tot cu fonduri europene, prin programul PHARE, a fost construit un centru de sănătate, dar şi o brutărie pentru rromii din satul Bălteni - o investiţie totală de peste 100.000 de euro. Însă normalitatea europeană se opreşte aici. Nicio singură pâine nu iese din brutărie. De luni de zile primarul caută sa angajeze