Tema pentru acasa: Este util si necesar sa faca elevii teste pentru depistarea eventualului consum de droguri sau nu?
intrebare: Ar putea fi eficienta o campanie, legala si in forta, intreprinsa in rindurile elevilor – de ce nu si in ale studentilor, cadrelor didactice, dar si ale altor categorii profesionale – pentru depistarea consumatorilor de droguri?
Raspuns: Evident, NU!
intrebare: De ce?
Raspuns: Pentru ca poporul roman, nu doar cel tinar si studios, are o veche vocatie si o deosebita experienta in a se sustrage legii. Legilor. A boicota istoria si a sta „laturis“, a se strecura pe sub ea sau a se „descurca“ de minune in fata oricaror oprelisti. „Zi ca ei si fa ca tine!“ este o veche formula socratic-misticista, devenita Pneuma si Kairos-ul national prin adaptarea la postfanariotismul nostru autohton. Impunerea oricarei forme de control asupra tinerilor nu va conduce la nici un rezultat. Sau, din contra, la rezultate dezastruoase. Si atunci de ce sa bruscam personalitatea celor tineri cu o intransigenta adulta rau indusa? Ce ar trebui intreprins pentru a scadea sau macar a incetini cresterea alarmanta a consumului de droguri printre tinerii din Romania? Caci nu am auzit ca fosta nomenclatura de stat si de partid sa apeleze la droguri de suparare si necaz pentru privilegiile pierdute.
Este un fenomen nou, in plina expansiune, cunoscut de „organele abilitate“ si cu incercari, reale, de a stavili procesul. Doar masurile tehnice si interdictiile, plus controalele, vor fi ineficiente in absenta unei reale presiuni prin educatie si autocontrol. Ce se poate oferi tinerei generatii ca ispita, ca alternativa cultural-existentiala? Doar succes-story-urile nu sint de ajuns. „Banii nu aduc fericirea“, dar ajuta uneori intr-o oarecare masura la modul de a fi. De a fiinta. Revolta tinerilor generatiei ’68, a „tinerilor furiosi“