Baronii centrali au fost inlaturati, dar, prin reactivarea lui Iliescu, partidul s-a intors cu fata la trecut.
Congresul PSD de duminica este imaginea in oglinda a celui din aprilie 2005. Anul trecut, PSD s-a despartit de trecut, dar a refuzat sa se debaraseze de acei lideri cu imaginea sifonata de scandaluri de coruptie. Zilele trecute, social-democratii au definitivat (cel putin la nivel central) inlaturarea baronilor, dar s-au intors cu fata catre trecut.
2005: victoria baronilor asupra trecutului
In aprilie 2005, greii Mitrea, Hrebenciuc si Rus, maestri ai jocurilor de culise, au decis, intr-o negociere la ceas de seara, ca este timpul ca partidul sa-l scoata pe Iliescu din carti si sa-l inscauneze presedinte pe Mircea Geoana.
Fiecare dintre cei trei avea motive diferite: Mitrea si Hrebenciuc, doi dintre baronii centrali ai PSD, l-au pedepsit pe Iliescu pentru ca le-a cerut sa faca pasul inapoi. Pentru Rus a fost momentul sa lanseze grupul de la Cluj ca un important centru de putere in partid.
Lucru pe care l-a reusit, fiindca debarcarea lui Ion Iliescu, o miscare de rasunet la acea vreme, a insemnat pentru clujeni asumarea imaginii de reformatori ai PSD.
Mesajul central al congresului din 2005 a fost intoarcerea partidului cu fata catre viitor, delimitarea de trecut, in special de eticheta de partid criptocomunist, pe care fostul activist comunist Ion Iliescu a intretinut-o atata amar de vreme.
Marele compromis a fost cel cu baronii centrali, cei care au decis mazilirea lui Iliescu. Partidul s-a despartit de trecut, dar a continuat sa-i tina in brate pe Mitrea si pe Hrebenciuc. Primul a devenit secretar general, iar al doilea a prins un loc caldut, e drept in esalonul doi: lider al deputatilor PSD.
2006: victoria trecutului asupra baronilor
In ultimul an au caz