Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci pentru consum au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa nu puna in pericol siguranta alimentara a consumatorilor. Totodata, prin aceasta masura se urmareste si obligatia cultivatorului de a proteja apa si solul, conform unui proiect de lege adoptat ieri de Executiv.
In opinia specialistilor, noua masura este in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene, insa spre deosebire de celelalte state, aceasta modalitate de prevenire a intrarii pe piata a produselor agricole neconforme, va fi greu de implementat.
"Ministerul Agriculturii nu a avut o politica desteapta in ce priveste educarea si pregatirea agricultorului pentru impactul momentului 2007", ne-a spus Dragos Frumosu, presedintele Sindicatelor din Industria Alimentara.
Acesta a adaugat ca "in conditiile in care 80 la suta dintre gospodariile taranesti cultiva pentru consum propriu, pentru a supravietui, este greu de crezut ca taranul roman se va gandi la siguranta solului si a apei.
Pentru asta, agricultorul trebuia pregatit cu mult timp inainte. Ministerul Agriculturii, indiferent de cine a fost la carmuirea lui de-a lungul timpului, si-a batut joc de fermierul roman".
Amenzi usturatoare
Proiectul de lege, care modifica Legea 312/2003, privind producerea si valorificarea legumelor de camp, reglementeaza nivelurile maxime admise de substante remanente, nitrati si alte substante daunatoare organismului uman in culturile de legume, dar si nivelurile acestor substante in mediu, apa si sol. Conform noilor prevederi, legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi comercializate in spatii special amenajate, insotite de facturi pe care se inscrie de catre emitent (producator sau comerciant) calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare