Ambiguitatea constructiva a BNR e de fapt lipsa de transparenta in toata puterea cuvantului. Semnalele contradictorii venite din partea BNR au dus la o volatilitate mai mare, au mentinut redus orizontul de economisire si de investire al populatiei. Cu riscul unor repercusiuni pentru cresterea economica pe termen lung, fiindca populatia consuma in loc sa puna bani deoparte.Ambiguitatea constructiva a BNR e de fapt lipsa de transparenta in toata puterea cuvantului. Semnalele contradictorii venite din partea BNR au dus la o volatilitate mai mare, au mentinut redus orizontul de economisire si de investire al populatiei. Cu riscul unor repercusiuni pentru cresterea economica pe termen lung, fiindca populatia consuma in loc sa puna bani deoparte.
De obicei, in aceasta perioada a anului ne gandim mai mult la daruri. Eu imi doresc de la BNR, in 2007, doar transparenta si continuitate. Un cadou mic, dar care ne-ar feri pe viitor de volatilitate crescuta si de pierderi de crestere economica.
Asadar, prin implementarea regimului de tintire a inflatiei, banca centrala ar trebui sa ofere atat transparenta, cat si continuitate. Dar, din pacate, nu este asa. BNR prefera sa surprinda cu deciziile de politica monetara. Lipsa de transparenta se vede cel mai bine in modul in care reactioneaza pietele financiare la informatiile venite de la autoritatea monetara. De exemplu, anul trecut, in septembrie, cand banca a redus dobanda de politica monetara, a transmis semnalul ca procesul de dezinflatie continua si incepe relaxarea conditiilor monetare. Numai ca, la doar cateva luni, a hotarat sa majoreze dobanda, insotindu-si decizia de mesaje care semnalau ca daca inflatia mai creste si dobanda o va urma. Insa nici de aceasta data nu s-a intamplat asa, Banca Nationala si-a ajustat in jos estimarile de inflatie si dobanda a urcat cu doar 0,25%.
Ce au insemnat aceste mesa