Fostul premier acuză DNA că a instrumentat un dosar "strict politic" şi primire de foloase necuvenite.
În acelaşi dosar este acuzată de complicitate la aceleaşi infracţiuni şi soţia fostului premier, Dana Năstase. Procurorii au întocmit aproape 700 de pagini de rechizitoriu în dosarul disjuns din "Zambaccian", stabilind că luarea de mită şi primirea de foloase necuvenite se ridică la aproximativ 1,4 milioane de euro. Pe 596 de pagini, anchetatorii arată modul în care familia Năstase ar fi ajuns să primească o serie de bunuri pentru construcţia vilelor din Zambaccian, Cornu şi Christian Tell, dar şi pentru campania prezidenţială din 2004.
Urmărirea penală pe numele lui Năstase a fost declanşată la începutul lunii februarie, după ce în noiembrie, anul trecut, procurorii au redeschis dosarul privind achiziţionarea terenului din Zambaccian. În timpul audierilor, fostul consul al României la Hong Kong, Ioan Păun - scos de sub urmărire penală -, a declarat că Dana şi Adrian Năstase i-ar fi trimis în China - în diverse moduri - peste 700.000 de euro pentru a le achiziţiona diverse bunuri.
Lada de zestre, printre şpăgile primite
Conform declaraţiilor vamale de import şi facturilor externe, containerele venite din China pentru soţii Năstase conţineau, printre altele, pămătufuri pentru şters maşina, coifuri, armuri, cocori şi elefanţi de decor, pitici de grădină, tocătoare de bucătărie. De asemenea, Dana Năstase a achiziţionat, prin intermediul lui Ioan Păun, clopoţei, fierbătoare, perne, scotch, clanţe, hamace sau jardiniere, sfoară şi, nu în ultimul rând, o ladă de zestre. Toate bunurile ar fi ajuns ilegal în România, prin falsificarea unor documente privind "importurile" din China, puse la dispoziţie de Cristina Popa, cea care a făcut denunţul la DNA împotriva soţilor Năstase.
DNA propune confiscări
DNA a propus confiscarea specială a bu