Acesta este, cel putin teoretic, ultimul Craciun in care romanii vor mai putea sacrifica porcul in propria gospodarie, prin injunghiere, ca pina acum. Din 2007, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, UE ne obliga sa ne ferim porcii de o asemenea suferinta, acestora trebuind sa li se aplice un procedeu care sa cauzeze pierderea imediata a cunostintei, pina in momentul mortii animalului. Cu alte cuvinte, inainte de a fi omorit, porcul va trebui anesteziat. Iar masura este valabila si in cazul sacrificarii mieilor de Paste. Dar nici omorirea nu se va mai putea face oricum, oriunde si de catre oricine, ci doar de catre macelari profesionisti, cu respectarea tuturor normelor de igiena necesare.
Foarte multi spun ca o asemenea decizie a UE este de neacceptat, ca atenteaza la traditiile noastre populare si ne sterge o parte din propria identitate. In realitate, oricit am incerca sa ne agatam de tema asta a traditiilor, obiceiul de a taia animalul cu propriile miini, in fata casei sau a blocului, nu este altceva decit o barbarie. Traditie e gatitul in casa a preparatelor specifice de Craciun, dar nu alergarea unui porc prin batatura, prinderea, legarea lui cu sfori si taierea beregatei, in strada, in fata copiilor, care uneori sint pusi sa asiste, contrar vointe lor, la ceea ce, oricum am coti-o pe dupa gard, se cheama un act de cruzime, de sadism. Si o totala lipsa de civilizatie pentru un popor european, din mileniul trei, membru sau nemembru al Uniunii Europene. Prin urmare, renuntatul la un obicei cum e taierea porcului nu tine neaparat de integrarea noastra in Uniunea Europeana, ci mai degraba de intrarea in normalitate. Intr-adevar, toate acele prevederi cu anestezierea animalului inainte de sacrificare par chiar hilare, sau de-a dreptul imposibil de pus in practica, dar asta tocmai pentru ca in tarile civilizate nimeni nu creste porcul acasa si, m