Daca nu mai privim migratia fortei de munca autohtone dintr-un unghi atat de intunecat, vom putea observa si efectele pozitive pe care le poate avea acest fenomen. Astfel, o parte dintre romanii care pleaca peste granita ca angajati intr-o tara straina, se intorc in tara sa devina patroni.
Potrivit unui studiu efectuat de de Fundatia pentru o Societate Deschisa, 16 la suta dintre romanii care au fost plecati la munca in strainatate au investit banii castigati peste granita in dezvoltarea unei afaceri.
Mai mult de atat, numarul celor care vor sa-si valorifice munca in strainatate in propria afacere se prefigureaza a creste simtitor.
Analiza amintita releva faptul ca 25 la suta dintre lucratorii romani aflati peste granita au declarat ca acesta este motivul pentru care au ales calea migratiei, de a demara o afacere in tara. Totodata, circa 20 la suta dintre repondentii din tara intentioneaza sa emigreze pentru a face rost de bani pentru a-i investi intr-o potentiala afacere.
Locuintele - prioritare pentru cei reveniti in tara
De asemenea, se pare ca romanul a chibzuit banii obtinuti din munca prestata peste granita. In raportul fundatiei se arata ca 11% dintre emigrantii romani din mediul rural si-au cumparat o locuinta in tara, procentul celor din mediul urban care si-au permis acest lucru ridicandu-se la 17%.
In ceea ce priveste procentul celor care si-au construit o locuinta din remuneratia obtinuta peste granita este de 27 la suta in mediul rural si 13 la suta in cel urban. Cei care si-au extins sau modernizat locuinta sunt sensibil mai multi decat cei din categoriile de mai sus. Astfel, in mediul urban circa 75% dintre imigranti si-au imbunatatit starea locuintei.
Totodata, 28% dintre repondentii din mediul rural si 37 la suta din cel urban si-au achizitionat un autoturism cu banii castigati "afara". @N_