In 2007 expira "termenul de gratie" pentru mii de familii care locuiesc in imobile revendicate.
Primariile se dau de ceasul mortii sa improvizeze solutii pentru o problema veche de zece ani. Anul 2007 ar putea insemna aruncarea in strada a 4.000 de familii din Bucuresti care locuiesc in case nationalizate revendicate sau aflate in litigiu.
Daca, pana acum, la nivel de sectoare s-au inregistrat cateva sute de evacuari, in 2007 expira termenul de zece ani, prevazut de Legea nr. 112/1996, care le interzicea proprietarilor sa vanda casele.
Autoritatile se vor confrunta cu un val de evacuari dupa ce noii proprietari vor dori sa intre in posesia caselor. Primarul Adriean Videanu s-a limitat la anuntul privind numarul potentialelor victime, fara sa dea insa o solutie.
Municipalitatea se spala pe maini
Primaria Capitalei a inregistrat aproape 50.000 de revendicari de case, dar n-a reusit, pana acum, sa restituie mai mult de 15a din ele. Multi dintre proprietari au renuntat sa astepte dreptatea primariei si i-au dat in judecata pe chiriasi sau pe noii proprietari ai caselor (fosti chiriasi care le-au cumparat prin Legea nr. 112).
In prezent exista cazuri de bucuresteni dati afara din casele pe care le-au achizitionat de la primarie deoarece fostii proprietari au castigat in instanta anularea contractelor de cumparare.
Desi le-a facut o nedreptate ambilor petenti (proprietarilor - ca nu le-a restituit la timp casele, chiriasilor - ca le-a vandut imobile care nu-i apartineau), Primaria Capitalei ridica acum din umeri si spune ca nu are locuinte sociale, nici bani sa construiasca unele noi. Evacuatii care nu-si permit o chirie pe piata libera sunt aruncati in curtea sectoarelor.
Sectoarele numara miliardele
Primariile de sector au gasit solutia pentru lipsa de locuinte sociale: