Cresterea extrem de abrupta a taxelor pentru tigarete, in urma introducerii, in paralel, a taxei pe viciu si a accizei minime la un nivel ridicat au dus nu numai la cresterea preturilor, ci si la dezvoltarea comertului ilegal. In acest moment, potrivit Gildei Lazar, Director Corporate Affairs JTI Romania, contrabanda este un fenomen ingrijorator, care a atins peste 10% din piata romaneasca. JTI, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata tutunului, estimeaza ca, daca nu vor fi luate masurile necesare, in urmatorii 3 ani, acest nivel se va tripla.
"Trebuie mentionat faptul ca nu doar industria tutunului are de pierdut de pe urma contrabandei, ci si Guvernul. Conform estimarilor, Guvernul pierde acum circa 125 milioane euro, iar daca tendintele amintite se vor mentine, aceste pierderi se vor ridica in urmatorii trei ani la 1,5 miliarde euro. Problema pe care o reprezinta contrabanda se va accentua daca Guvernul nu va recurge, in politica de accizare, la o abordare echilibrata, care sa tina cont de conditiile economice reale si actuale", ne-a declarat Gilda Lazar.
Fenomenul a afectat si o parte dintre marcile JTI, in special cele ieftine, unde cresterea preturilor a fost resimtita din plin. Este vorba despre Winchester, More si Monte Carlo. "Romania este cat se poate de vulnerabila in fata acestui fenomen, avand granite comune cu Ucraina, Moldova si Serbia, piete care dispun de tigarete la preturi mult mai mici.
De exemplu, raportul dintre preturile la tigarete in Ucraina si Romania este de 1/4", a explicat Director Corporate Affairs JTI.
Flagrant urmat de arestari
Cea mai mare retea de contrabanda cu tigari din nordul tarii, din care facea parte si viceprimarul comunei Fratautii Noi, a fost anihilata de politistii de frontiera suceveni si procurorii DIICOT, dupa o monitorizare de o luna.
In urma unei operatiu