(Foto: Romania Libera)
Comitetul Sindicat al societatii "Orser" din Oradea a decis sa dea in judecata patronatul care conduce fostele sere, dupa ce tot personalul a fost disponibilizat fara sa primeasca salarii compensatorii sau sa beneficieze de indemnizatia de somaj.
In acelasi timp, oamenii sustin ca, desi bunurile firmei au fost puse sub sechestru, conducerea a inceput sa vanda serele pe bucati, tocmai in mijlocul unei anchete penale demarate de DNA.
Pana la privatizarea, din anul 2002, a firmei, aceasta avea 15 ferme de productie, intinse pe cateva zeci de hectare, peste 1.600 de muncitori, iar in anii cu productie buna vindea intr-o singura zi aproape cat comercializeaza acum intr-un an. Dupa privatizare, societatea a fost preluata de Maria Schutz, cea care este proprietara si peste serele de la Codlea si Craiova.
La preluarea firmei oradene, femeia de afaceri s-a angajat sa faca o noua serie de investitii, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. Totodata, cu fiecare an care a trecut vanzarile serelor a scazut, tot mai multi muncitori au fost dati afara, iar bunurile au inceput sa fie instrainatate, unitatea ajungand sa fie vanduta pe bucati.
Astfel s-a ajuns ca din cele 15 ferme ale "Orser" sa mai ramana doar sapte in picioare.
Sere vandute bucata cu bucata
"In iarna din 2003 s-au daramat sase sau sapte hectare de sere din cauza zapezii. Atunci au inceput sa taie si sa vanda tot ce se putea. Chiar la sugestia directorilor "Orser" s-a inceput demolarea pe alte 30 de hectare. Au fost taiate conductele, schelele, sticla de pe sera a fost toata sparta numai ca sa poata taia cat mai repede.
Toate lucrurile astea au fost facute cu muncitori adusi din alta parte de Maria Schutz, din Galati. Angajatii de a