PSD-ul a cam terminat cu marile ambiţii. Şi-a isprăvit şi ,rolul istoric", după alegerea la congres a lui Ion Iliescu ca preşedinte onorific. Năstase, Mitrea, Dan Ioan Popescu, Miki Şpagă şi alţi cercetaţi la DNA au ieşit din prim-plan. Totuşi preşedintele reales, Geoană, n-a îndrăznit, nici acum, să se descotorosească făţiş de ei. Partidul care făcea jocurile în România chiar şi cînd era în opoziţie şi care se pregătea, în timpul lui Adrian Năstase, să stea încă cel puţin zece ani la putere, nu mai îndrăzneşte, azi, decît să se gîndească la o supravieţuire activă.
Mircea Geoană a cîştigat, stîrnind sala congresului împotriva lui Traian Băsescu, pe care l-a catalogat drept inamicul numărul 1 al PSD-ului. Dar, pentru un partid care vrea puterea, expozeul mobilizator al lui Geoană ar fi trebuit să fie un semnal că e nevoie de un candidat care să-l poată învinge pe Băsescu. Or, fostul ministru de Externe şi candidat perdant la Primăria Capitalei s-a ferit ca de foc să spună că, dacă va fi reales, îi dă întîlnire inamicului nr. 1 la viitoarele alegeri prezidenţiale. Geoană a avut abilitatea de a-i stîrni pe congresişti, dîndu-le impresia că, în ciuda scăderii dramatice în sondaje a partidului, PSD se mai poate confrunta cu Băsescu. Mişcarea a fost bună în măsura în care el a gîdilat orgoliul celor care, în urmă cu doi ani, se aşteptau ca, după victoria lor în Parlament, Năstase să cîştige şi el, în turul al doilea, prezidenţialele. A fost bună şi pentru a trimite în neant echipa fostului premier, client permanent al DNA şi omul despre care se spune că a tras în jos partidul în sondaje, chiar şi după ce a pierdut conducerea PSD-ului.
Totuşi chiar să nu-şi fi dat seama congresiştii că, după prima alegere a lui Geoană, Adrian Năstase, care devenise membru de rînd al partidului, nu mai putea fi considerat răspunzător pentru scăderea în conti