In filmul regizat de britanicul Michael Winterbottom, "Drumul spre Guantanamo", premiat anul acesta cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, trei tineri musulmani britanici petrec doi ani ca detinuti la Guantanamo Bay, in Cuba.
Traseul lor de cosmar a inceput ca o calatorie in Pakistan, ca unul dintre ei sa-si cunoasca viitoarea mireasa. Filmul are premiera astazi in cinematografele Multiplex si Movieplex din Bucuresti, iar in urmatoarele saptamani va fi difuzat si in tara.
Tinerii britanici s-au numarat printre cei 750 de prizonieri de la Guantanamo, dintre care doar zece au fost acuzati si judecati ca membri
al- Qaida.
In docu-drama lui Winterbottom, Ruhel, Asif si Shafiq, tinerii inchisi pentru ca se aflau in locul nepotrivit la timpul nepotrivit, isi spun povestea asa cum au trait-o din septembrie 2001, cand au plecat in Pakistan, pana in martie 2005, cand s-au intors in Anglia dupa doi ani de detentie.
Regizorul reconstruieste totul bine documentat, astfel ca imaginile dau credibilitate povestii pe care o spun Ruhel, Asif si Shafiq in fata camerei, dupa cum apreciaza si criticul de film Mihai Chirilov.
Orori de razboi, in Cuba
Regizorul arata cum, in inchisoarea X-Ray, detinutii stateau in custi unde nu aveau voie sa se miste. Militarii americani, dar si britanici, care-i interogau pe eroii filmului, voiau de la ei declaratia ca ar fi luptatori al-Qaida.
Nici in ruptul capului nu i-ar fi crezut ca au ajuns in Afganistan din curiozitate naiva. Pe cand se aflau in Pakistan, predica unui imam, care-i indemna pe credinciosi sa-si ajute cu haine si alimente fratii afgani, ii convinsese sa plece acolo.
Doar ca, intre timp, a izbucnit razboiul, iar ei au fost prinsi de trupele americane. In Anglia, filmul a primit critici aprinse pe motiv ca regizorul ataca guvernul american si pe cel britanic.
Criticul de film M