Guvernul nu sprijina suficient procesul de reducere a deficitelor. Politica bugetara este suficient de incoerenta. In ciuda progreselor, reformele, departe de a fi incheiate
Romania are nevoie de o mai buna coordonare a politicilor fiscale, bugetare si monetare, reiese dintr-un raport al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare. Economistii BERD apreciaza ca Banca Nationala a facut progrese importante in privinta reducerii deficitelor externe ale Romaniei insa are nevoie de o mai mare implicare a Executivului prin sprijinirea reformelor. In ciuda evolutiei pozitive a inflatiei si a cresterii economice Romania s-ar putea confrunta cu probleme semnificative generate de expansiunea deficitului de cont curent.
"Cred ca Romania va fi pregatita sa intre in zona euro in urmatorii 4-5 ani dupa aderare. Este nevoie insa de coordonarea politicilor fiscale, bugetare si monetare, ceea ce nu se intampla acum", a apreciat pentru Mediafax Francesca Pissarides, economistul-sef al BERD. In opinia acesteia, eforturile BNR pentru limitarea deficitelor externe sunt limitate in conditiile in care nu sunt dublate de masurile coerente ale Executivului. "Guvernul ar trebui sa adopte politici mai coerente in ceea ce priveste veniturile. Este ciudat sa anunti un deficit de 2,5% din PIB, iar la 10 luni sa ai excedent de 2% din PIB", a spus Pissarides.
Departe de incheierea reformelor
Reformele din Romania sunt departe de a fi incheiate, arata raportul BERD. In opinia analistilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), un cadru legal pentru participarea sectorului privat la lucrarile de infrastructura ar dinamiza acest proces. Romania a incetinit reformele dupa ce si-a completat acquis-ul comunitar in 2004-2005, insa presiunile Comisiei Europene au determinat continuarea drumului spre integrare.
Consiliul Concurentei s