Marirea lefurilor si normativele clare ar putea micsora "platile". La fel si uniformizarea si interpretarea procedurilor
Diminuarea timpului efectiv de vamuire, normative clare si publicarea punctelor de vedere ale Autoritatii Nationale a Vamilor pe site-ul institutiei, precum si efectuarea unor controale asupra activitatii lucratorilor vamali ar putea duce la diminuarea platilor neoficiale. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns ieri participantii la dezbaterea organizata de Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala, in baza aceluiasi sondaj CURS ale carui rezultate au fost comentate in luna octombrie de Gelu Diaconu, seful Vamilor.
Discutiile au fost purtate in prezenta ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, si a secretarului de stat Victor Giosan, seful Unitatii de Politici Publice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, absenti fiind ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si Gelu Diaconu.
Potrivit sondajului CURS, efectuat pe un esantion de 121 de firme si 80 de vamesi, "plata informala medie" este de 83 euro, estimarile facute in urma cu doua luni de Gelu Diaconu fiind de 11.500 euro/vames/an.
Intrebati "in ce masura urmatorii factori influenteaza coruptia in vama", 27 la suta dintre reprezentantii societatilor comerciale au raspuns "salariile mici" ale lucratorilor, 22% - legislatia necorespunzatoare, 25% - masuri insuficiente de control intern si 30% ineficienta justitiei.
Mita, direct ofiterului vamal sau prin intermediul comisionarului
De asemenea, o mare parte dintre reprezentantii firmelor au afirmat ca dau spaga direct ofiterului vamal - 26% sau prin intermediul comisionarului - 28%, de cele mai multe ori pentru diminuarea timpului de vamuire sau pentru a li se trece cu vederea lipsa sau completarea gresita a unor documente. In opinia a peste juma