(Foto: Ziua de Cluj)
Pentru ei, Primaria pregateste doua cartiere noi de locuinte: Oser si Tineretului. In Turda situatia este mai drastica, cu 90 de evacuati anul viitor. Primaria Turda recunoaste ca nu are solutii pentru acesti oameni. In Huedin, Gherla si Dej, autoritatile locale mizeaza pe noile constructii ANL, care sa vina in sprijinul evacuatilor.
In baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, peste 220 de apartamente si aproximativ 200 de terenuri au fost restituite in natura. Conform reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca, anul viitor doar 20 de chiriasi vor fi evacuati.
Anul 2007 nu va fi o problema din acest punct de vedere, pentru ca termenul-limita de cinci ani prevazut de lege expira in foarte putine cazuri, a declarat viceprimarul liberal al Clujului, care este si presedintele comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 .
Actul normativ prevede o perioada de cinci ani de la data dispozitiei de retrocedare in care chiriasii pot ramane in cladirile restituite in natura. Desi legea a aparut in 2001, primele dosare si dispozitii de evacuare au fost date in 2002, insa conform reprezentantilor Comisiei de aplicare a legii retrocedarilor, majoritatea solicitarilor au fost depuse in 2003-2004 .
Astfel, pana la expirarea termenului, adica 2008-2009, administratia locala va fi nevoita sa gaseasca o solutie pentru a pune la dispozitie celor evacuati locuinte sociale.
Alternativa locuintelor sociale
Conform datelor furnizate de Primaria Cluj, 114 chiriasi in prag de evacuare au depus cereri la administratia locala pentru a obtine o locuinta sociala. Majoritatea nu isi depun cerere fie pentru ca nu sunt informati, fie pentru ca ignora si spera ca lu