Actualii candidati trebuie sa indeplineasca strict criteriile de aderare si sa astepte reforma institutiilor europene.
Romania si Bulgaria au facut ieri ultimul pas necesar pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dupa ce actualii membri si viitorii colegi au confirmat, cu ocazia Consiliului de la Bruxelles, recomandarea Comisiei lui Jose Manuel Barroso.
Momentul este unul de cotitura, marcand sfarsitul "big-bangului" din 2004, cand alte zece state s-au alaturat UE, si inceputul unei perioade de respiro, care inchide, temporar, usa pentru noi membri. Actualul summit al sefilor de state si de guverne este ultimul la care Romania participa in calitate de observator activ, urmand ca in viitor sa se implice in mod direct in problemele Uniunii.
"Cea mai importanta fraza de la 1990"
Al doilea punct al Declaratiei finale a Consiliului European de la Bruxelles adreseaza un bun venit "calduros", Romaniei si Bulgariei. "Cea mai importanta fraza de la 1990" si pana acum, care "sintetizeaza 16 ani de munca pentru 22 de milioane de romani", in opinia presedintelui Traian Basescu.
Punctul final al eforturilor depuse in vederea aderarii i-a oferit sefului statului prilejul unui moment usor nostalgic. "Am trait la varsta la care ni se spunea ce poate face comunismul pentru noi, acum le putem spune tinerilor ce pot face ei pentru ei intr-o tara libera", a apreciat acesta, la incheierea lucrarilor Consiliului European.
In cadrul reuniunii, Basescu a avut intalniri bilaterale cu cancelarul german, Angela Merkel, cu presedintele Frantei, Jacques Chirac, si cu premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero.
Importanta momentului a fost subliniata si de premierul Calin Popescu-Tariceanu, care l-a asemanat cu Unirea de la 1918.
"Ceea ce ne-a bucurat este faptul ca mentiunea referitoare la intrarea Romaniei in UE si salutul de bun ven