Operatorii economici care, la data de 1 ianuarie 2007, detin pe stoc
peste 10 tone de zahar (ca atare si/sau echivalent zahar incorporat in ansamblul produselor zaharoase detinute), peste 3 tone de izoglucoza sau peste 2 tone de fructoza, au obligatia sa transmita pina la data de 15 martie 2007 inclusiv, pe suport de hirtie si electronic, prin e-mail sau discheta, sucursalei judetene Braila a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) declaratii privind situatia stocurilor.
La nivelul fiecarei sucursale APIA se va constitui o comisie mixta, alcatuita din 7 persoane, al carei presedinte este directorul sucursalei, care va avea sarcina de a stabili exact stocurile de zahar si produse zaharoase, la nivel de agent economic si judet, precum si verificarea eliminarii cantitatilor excedentare. Din comisie fac parte, in calitate de membri, trei reprezentanti APIA, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si un reprezentant din partea Garzii Financiare. Stocurile excedentare trebuie eliminate pina la 30 aprilie 2008 inclusiv, pe urmatoarele cai: export pe piete din afara Uniunii Europene, fara sprijin de la bugetul de stat; utilizare in sectorul combustibililor; sau denaturare fara sprijin, in vederea utilizarii in hrana animalelor.
Comisia Europeana se teme de speculanti
Masura a fost impusa pentru a preveni perturbarea functionarii pietelor agricole europene si distorsionarea fluxurilor comerciale intracomunitare, si in scopul descurajarii operatorilor economici interesati in tranzactii speculative cu produse agroalimentare.
"Masura se refera la riscul de perturbare a functionarii pietei unice in cazul in care, la momentul aderarii, tara noastra va detine in stocur