Puscarie? Nu. LipscaniFoto: HotNews.ro
Gropi adanci, pavajul ondulat si casele scorojite de trecerea vremii. Nu e descrierea vreunei mahalale a Bucurestiului, ci realitatea care te izbeste in fata in plin centrul istoric al Capitalei. Da, e vorba despre zona Lipscani, zona pe care autoritatile se chinuie de ani buni s-o transforme in buricul turistic al Bucurestiului.
Deocamdata, in locul de parfumul Bucurestiului de odinioara se simt doar miasmele canalelor necuratate si ale cladirilor luate in stapanire de oamenii fara adapost.
„Zona istorica? Glumiti! Asta e triunghiul Bermudelor” - asa glumeste unul dintre vanzatorii de carti care-si fac veacul pe Lipscani. Marian Popete are pe taraba de tabla ordinara cateva carti dintre cele mai ieftine, dar cunoscutilor le vinde carti rare. Si scumpe. S-ar vrea un buchinist adevarat, precum cei descrisi de Hemingway.
„Dar cum naiba sa vin eu aici cu carti scumpe, in mizeria asta? Misuna cainii si aurolacii, iar oamenii subtiri se tin departe de Lipscani”, spune fostul profesor de latina.
Magazine cu rochii de mireasa si cafenele sordide
Intr-adevar, zona nu pare prea atractiva pentru „obrazurile fine”. Nici n-ar avea cum. O scurta plimbare prin zona iti demonstreaza de ce.
Foto: HotNews.ro
Indaratul ferestrelor - impropriu spus fereastra, avand in vedere ca au in componenta doar rama - se pot observa chipurile oamenilor care au “inchiriat” un imobil care, in urma cu 70 de ani, trebuie sa fi fost mandria vreunui negutator ajuns.
Majoritatea cladirile arata ca dupa bombardament. Spoite de mantuiala - care sunt spoite - sau pastrand culorile incerte vechi de decenii, adapostesc oameni, soareci, caini. In multe isi fac veacul aurolaci, in altele familii intregi pe care primaria nu prea are unde sa le arunce.
Zona e plina de magazine c