Acum cateva saptamani o parte din piata vedea destul de probabila o recesiune in economia americana in 2007. Asa era motivata atunci avalansa ordinelor de vanzare a dolarului. De cateva zile insa, investitorii s-au trezit la realitate.
Va aduceti cu siguranta aminte de inceputul lunii decembrie: dolarul era lovit atunci din toate pozitiile. Piata dadea “de sigura” reducerea dobanzii la dolar in primele luni ale anului 2007, o masura extrema luata de FED pentru a stavili declinul economiei. Au fost momente in care sansele ca acest lucru sa se intample au depasit 80%.
Concomitent dolarul o luase serios la vale, scazand din zona 1,2800-1,2900 fata de euro la peste 1,3300 (adica aproape 4%) in mai putin de 10 zile. Am dat evolutia fata de euro doar ca exemplu, scaderea s-a manifestat si fata de celelalte monede majore.
A aparut atunci o discrepanta majora intre aceasta viziune a pietei si datele macroeconomice si, mai ales, a celor declarate de oficialii FED. Intr-adevar, datele au fost mixte, dar asta nu justifica tendinta pietei de a le lua in considerare numai pe cele rele.
Desi sectorul imobiliar a inregistrat o tranta serioasa si activitatea din sectorul manufacturier a scazut, serviciile s-au mentinut la inaltime. In plus, cresterea Produsului Intern Brut pentru cel de-al treilea trimestru a fost revizuita pozitiv la 2,2%, economia americana a creat mai multe locuri de munca decat estimarile, iar rata somajului s-a mentinut la un nivel redus.
Acum situatia pare ca s-a schimbat. Estimarile investitorilor nu mai sunt la fel de pesimiste si, in acelasi context, pietele de capital si-au reinceput trend-ul de crestere.
Indicele Dow Jones a atins un nou record istoric in timp ce Europa este la maximul ultimilor 5 ani si jumatate. Piata isi da seama ca temerile au fost exagerate si ca, cel putin pentru