Angela Gheorghiu in rolul Julieteifoto: Dani Rockhoff
Romeo si Julieta, o iubire in doliu. Doi tineri indragostiti, cazuti victima vrajbei de familie. De mica, Angelei Gheorghiu i-a placut sa stoarca lacrimi din ochii publicului. O face in continuare, cu arta, cel mai recent intr-un spectacol de exceptie si de intampinare a Romaniei in Uniunea Europeana, la Opera din Berlin.
Unora le place negrul
Doliul e chique... pare a sugera punerea in scena a operei „Romeo et Juliette” de Charles Gounod la Deutsche Oper din Berlin. Spectacolul a avut loc in 12 decembrie, in limba franceza cu supratitrare in germana, intr-o sala de doua mii de locuri, plina pina la refuz.
„Bravi”, „fantastik”, aplauze prelungite si cateva rechemari la rampa au aratat cat de tare a mers la suflet interpretarea de zile mari, publicului in majoritate german. Paisprezece minute de aplauze finale au cronometrat unii, cu ceasul in mana. Suntem doar in tara exactitatilor.
Opera cu prolog si cinci acte, pe un libret al lui Jules Barbier si Michael Carre dupa „Romeo and Juliet” shakespeariana, a fost interpretata pentru prima data la Teatrul Liric din Paris, la 27 aprilie 1867.
Aplauze indelungi si rechemari la rampafoto: Dani Rockhoff
Tragica iubire a celor doi tineri indragostiti din Verona secolului al XIV-lea, despartiti de dusmania familiilor lor si uniti in moarte, insoteste ca un laitmotiv, secole de simtire artistica universala.
Ce aduce nou punerea in scena de la Berlin? Accentul pe muzica, si nu pe dramatismul actoriei. Lipsa de decor teatral, un cadru sobru pina la mohorit, in consens cu tragicul temei. Prezenta in prim plan pe scena, orchestra sub conducerea muzicala a lui Frederic Chaslin e secondata de un cor numeros, sub bagheta lui Hellwart Matthiessen.
Cei obisnuiti cu un cadru de opera fastuos, cu cost