Saptamina trecuta, pentru citeva secunde, presedintele si premierul ne-au pus mina-n cap. Dincolo de aparente, gestul a fost unul istoric: cei doi au luat Romania de toarta si au asezat-o pe o harta imensa, in rind cu tarile membre ale Uniunii Europene. Alaturi de Timisoara, Braila a fost toarta, un avantaj nestiut pina acum de a fi judet de pe marginea hartii Romaniei. Cele doua judete au fost minerele de care au tinut Basescu si Tariceanu atunci cind au lipit Romania pe harta Uniunii Europene. A fost momentul oficial al aderarii, inainte de punctul final, programat in noaptea de Revelion.
Numaratoarea inversa continua. Au ramas mai putin de doua saptamini pina cind, cu totii, vom face parte din cel mai mare stat federal din lume. Vom fi o rotita a mecanismului si, chiar daca unii se afiseaza foarte linistiti, emotia ne incearca pe toti mai mult sau mai putin undeva, acolo, in adincul sufletului. Nu mai sint la moda intrebarile ce si cit vom primi, sau ce ne va costa in plus, ci daca ne-am facut bine temele. Pina una alta, Europa ne primeste cu cel mai greu test dintre toate candidatele la aderare de pina acum: nu vom avea voie sa exportam produse de origine animala - in special carne - dar vom fi nevoiti sa importam. Producatorii de profil vor resimti din plin lovitura, care ar putea sa-i impinga la faliment, dar partea buna pe care trebuie sa o vedem este ca Braila nu pe asta se bazeaza. In judetul nostru sint putini producatori de acest fel si sintem cunoscuti mai degraba pentru navele fabricate pe santierul naval, pentru confectiile destinate exportului sau chiar pentru timida productie agricola cu care, e drept, nu am indraznit inca sa ne laudam prea mult.
Sigur ca or sa se intimple si lucruri mai putin placute, poate din cauza ca nu ne-am confruntat cu asa ceva inca. De exemplu, odata deschise granitele, si mai multi braileni vor avea cur