In ciuda preturilor mai scazute din aceasta perioada, cantitatile de carne de porc vandute aceasta luna sunt mult sub asteptarile crescatorilor. Carnea de porc din productia interna vanduta in decembrie este cu mult sub estimarile crescatorilor, intr-o luna in care livrarile sunt in mod normal mai mari cu aproximativ 30%, a declarat Gheorghe Caruz, presedintele patronatului crescatorilor de porci din Romania.
"In acest an, vanzarile noastre nu au crescut, desi preturile sunt mai mici cu circa 30.000 de lei vechi pe kilogramul de carne in carcasa, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a spus Caruz.
El a precizat ca in prezent pretul unui kilogram de carne in carcasa este de 65.000-70.000 lei vechi, fata de 90.000-98.000 lei vechi in decembrie 2005.
Presedintele patronatului apreciaza ca o posibila explicatie a acestei situatii ar putea fi scoaterea pe piata a stocurilor de carne din import, multe firme recurgand la aceasta varianta, pentru a nu plati penalitati dupa data de 1 ianuarie 2007.
Taxa de penalizare
Producatorii din sectorul agroalimentar vor plati o taxa de penalizare daca la data aderarii Romaniei la UE vor avea stocuri mai mari decat media anilor anteriori. Necesarul anual pentru asigurarea cu carne este de 11 milioane de porci, din care 4,5 milioane provin din gospodariile populatiei, iar aproximativ un milion de porci se gasesc in unitatile de tip industrial.
"In Romania sunt taiati de Ignat peste patru milioane de porci", a afirmat Caruz, mentionand ca o mare parte din consumul intern inregistrat de-a lungul anului este asigurat de importuri.
In ceea ce priveste situatia crescatorilor romani dupa aderarea la UE, Caruz afirma ca este de asteptat ca unii dintre acestia sa dispara din piata, intrucat nu au efectuat investitii pentru modernizarea unitatilor, in special in ceea ce prive