În 23 de localităţi a început un "referendum" pe care nu-l recunoaşte nici măcar UDMR voluntarii străbat comunele cu urne mobile, distribuind buletine de vot prin care se cere un "da" sau "nu" pentru autonomia ţinutului Secuiesc. Iniţiativa nu se bucură însă de sprijinul autorităţilor locale, cu excepţia consiliilor locale a trei localităţi.
Primele rezultate par a fi întrecut aşteptările partizanilor autonomiei: doar patru din locuitorii a patru comune covăsnene s-au pronunţat împotriva acestei forme de autoguvernare. Referendumul-pilot a fost iniţiat de către activiştii CNS din scaunul Bardoc-Miklósvárszek (zona Baraolt) la nivelul a patru localităţi. "Înarmaţi" cu 19 urne mobile şi cu toboşari pe post de avangardă, 50 de voluntari CNS s-au perindat, din poartă în poartă, invitându-i pe oameni să răspundă cu "da" sau "nu" la unica întrebare care a făcut obiectul acestui referendum: "Dumneavoastră, ca locuitor al localităţii... doriţi ca ţinutul Secuiesc să primească statut autonom şi această localitate să facă parte integrantă din acest ţinut?". Peste 99 la sută din populaţia localităţilor Filia, Brăduţ, Herculian şi Vârghiş, care s-a prezentat la urne, a votat în favoarea autonomiei ţinutului Secuiesc. Locuitorii altor patru localităţi, Baraolt, Aita Seacă, Biborţeni şi Băţanii Mari urmau ieri să fie consultaţi de către voluntarii CNS, acţiunea urmând a fi finalizată până miercuri.
Autonomiştii spun că referendumul este legitim
"Nu mai avem altă cale. Acum doi ani, când am iniţiat prima dată referendumul, 11 consilii locale au luat hotărâri pentru organizarea acestuia. Toate deciziile au fost atacate în contencios, două din cazuri se află chiar la Strasbourg, la CEDO.
Acum, alte trei consilii locale au adoptat astfel de hotărâri. ştim foarte bine că şi aceste decizii vor fi anulate, de aceea am considerat că legitimitatea unui referendum n