Raliul spectaculos al euro, inceput in a treia decada din noiembrie, cand de la o paritate de 1,28 dolari a crescut la aproape 1,34 dolari, la inceputul lui decembrie, pare a se fi incheiat, saptamana trecuta paritatea coborand de la 1,3290 la 1,3058 dolari.
La aprecierea dolarului au contribuit, probabil, in primul rand miscarile speculative, cei care au cumparat dolari dorind sa isi incaseze profiturile.
Apoi, datele economice din SUA, care au fost pozitive, si declaratia sefului Trezoreriei americane, Henry Paulson, care a reafirmat dorinta Administratiei de la Casa Alba de a vedea un „dolar tare”, au avut darul de a tempera cresterea monedei unice.
Moneda americana s-a apreciat si ca urmare a anuntarii unui excedent, in noiembrie, al balantei de capitaluri a SUA de 82,3 miliarde dolari.
Investitorii spera ca Rezerva Federala sa nu diminueze, in primul trimestru din 2007, rata dobanzii de baza, dupa ce nivelul inflatiei din noiembrie a fost stabil comparativ cu cel din octombrie.
O astfel de masura din partea Fed are insa si o parte negativa, avand in vedere reducerea diferentialului fata de dobanda de baza din euro-zona, care a fost crescuta recent de Banca Centrala Europeana de la 3,25 la 3,50%, a sasea crestere incepand cu decembrie 2005.
BCE a lasat de inteles ca este posibil ca rata dobanzii sa creasca si in prima parte din 2007. Jean Claude Trichet a afirmat ca politica monetara a institutiei pe care o conduce ramane una de acomodare, ea aflandu-se intr-o alerta permanenta in privinta inflatiei si a factorilor care o determina.
In schimb, institutul german Ifo aprecia ca BCE va mentine nivelul de 3,5%, in urmatorii doi ani, intrucat inflatia se va mentine sub limita de 2% stabilita de institutie. O veste negativa pentru moneda americana a venit din partea fostului presedinte al Fed, Alan Greenspan, care a declara