Pe de o parte, o companie canadiana promite cele mai bune si mai sigure conditii de minerit, potrivit experientei pe care o au canadienii in domeniu, pe de alta parte, multi localnici nu vor sa fie stramutati, iar organizatii ecologiste striga cu toata puterea impotriva procesului folosit la exploatare, adica cianurarea.
Inclestarea celor doua tabere si a altora mai mici, formate in jurul lor, face din Rosia Montana un blestem modern al aurului, care dezbina familii, invrajbeste vecini sau transforma in dusmani de moarte simplii necunoscuti.
Somaj versus cianura
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este compania infiintata pentru Romania de catre firma canadiana Gabriel Resources, care va incepe exploatarea daca statul roman ii va da unda verde in acest sens. Gabriel Resources detine 80% din RMGC, restul titlurilor fiind detinute de compania de stat Minvest Deva.
In zona Rosia s-a extras aur si inainte de sosirea canadienilor, dar mineritul s-a facut cu mijloace clasice, rudimentare, depasite de vremuri. Incetul cu incetul, minele s-au inchis, deoarece au devenit neprofitabile. In Rosia au mai ramas citiva mineri activi, iar somajul a crescut brusc intr-o comunitate de aproximativ 3.000 de persoane.
Printre acestea, au fost familii (aproximativ 100) care au acceptat, deja, oferta companiei de a-si vinde casele si a se muta intr-un alt loc. Cind ajungi in Rosia, vezi emblema RMCG pe anumite case, in vreme ce pe altele, opozantii proiectului si-au pus cuvinte care afirma dur ca ei nu sint „de vinzare!“.
Locuitorii din zona sint impartiti: unii nu vor in ruptul capului sa plece, indiferent ca au sau nu motive pentru a-si sustine pozitia, altii ar pleca, daca li s-ar oferi mai multi bani, astfel incit sa isi poata cumpara o casa ori v