Nordul Dobrogei este recunoscut pentru existenta celor mai intinse zone naturale salbatice, neatinse inca de interventia brutala a omului. Rezervatia Biosferei Delta Dunarii este o astfel de arie unde au fost identificate zeci de habitate de interes ecologic major. In Muntii Macin se afla un habitat unicat de stepa unde traiesc cateva relicve faunistice si au fost identificate plante foarte rare.
Datorita acestor situri naturale recunoscute de legislatia din tara nationala si de conventiile internationale de mediu, mai mult de jumatate din suprafata judetului Tulcea se afla sub protectie ecologica. Desi legea apara aceste terenuri, agresiunea impotriva lor se accentueaza de la o zi la alta.
Grav este ca la agresarea acestor situri ecologice contribuie chiar institutiile statului platite sa le apere.
ARBDD a renuntat la administrarea ecologica
Expertii din consiliul stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) au atras atentia, zilele trecute, ca Delta se afla in mare pericol. Traian Gomoiu a reprosat conducerii acestei institutii ca a uitat de adevarata sa menire - administrarea din punct de vedere ecologic a rezervatiei.
"Principala preocupare a conducerii ARBDD este sa cumpere autoturisme si nave, sa construiasca imobile moderne, dar se ignora administrarea durabila a resurselor naturale din Delta", a spus Gomoiu. In ultimii doi ani ARBDD a cedat de bunavoie administrarea zonelor silvice, a pescariilor si a resurselor cinegetice.
Desi mai detine o parghie de control asupra acestor activitati, nu o utilizeaza pentru a impiedica jefuirea barbara a mediului natural. In urma cu un an, guvernatorul Deltei a autorizat, fara aprobarea consiliului stiintific, cum prevede legea, recoltarea integrala a stufului din toate zonele aflate sub protectie ecologica integrala.
S-a