Sanctionarea carutasilor care se avanta pe drumurile nationale si europene, misiune imposibila.
Carutele care circula de cele mai multe ori la lasarea intunericului, fara surse de lumina ori materiale reflectorizante menite a le indica prezenta reprezinta una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere.
Politistii nu pot aplica legea
Totusi, cand vine vorba despre sanctionarea carutasilor care circula pe sectoarele de drumuri nationale si europene ce strabat judetul Ialomita, politistii ridica din umeri.
Cu toate ca legea prevede inclusiv confiscarea carutelor prinse in neregula, politistii Serviciului Rutier arata ca, din punct de vedere tehnic, nu pot face nimic in acest sens.
„Nu avem cum sa le confiscam fara sprijinul celor de la primarie. Carutasul isi ia calul de capastru si ne lasa caruta in drum. Ce sa facem cu ea, s-o legam dupa Loganul politiei? Trebuie gasita urgent o solutie si chiar se discuta schimbarea prevederii respective asa incat sa putem aplica sanctiunea in mod corect”, precizeaza comisarul Stan Batlan, seful IPJ Ialomita.
Primarii nu coopereaza
Potrivit noului Cod Rutier, caruta confiscata trebuie depozitata intr-un loc special amenajat de primarii, institutii care trebuie ulterior sa le evalueze si sa le scoata la licitatie, banii obtinuti constituind aport la bugetul local. Politia a trimis o solicitare celor 24 de comune situate pe drumuri nationale si europene, dar niciuna nu a raspuns favorabil solicitarii.
De la 1 decembrie au fost aplicate 17 sanctiuni contraventionale pentru carutasii prinsi pe drum, dar intr-un singur caz, al unui conducator de atelaj aflat sub influenta alcoolului, in zona comunei Grivita, s-a reusit depozitarea carutei in curtea primariei. In ciuda banilor care ar intra in vistieria locala, primarii nu vor sa ajute politistii sa confiste carutele pentru a nu-i supara pe s